Ons verhaal
Achter elk bedrijf schuilt een begin, en ook een verhaal. WE-project is daar geen uitzondering op en is ontstaan uit de visie van twee alledaagse studenten aan de Karel de Grote Hogeschool, Walid en Endri. We zijn goede vrienden die samen zijn opgegroeid in het stadje Antwerpen. Maar hoe zijn we eigenlijk op het idee van WE-project gekomen? Nou, dat is eigenlijk vanzelfsprekend, gezien we de laatste tijd veel vandalisme hebben zien gebeuren in onze woonomgeving. Een concreet voorbeeld is de situatie van Jani. Als je Jani niet kent, hij is een bekende man in de buurt waar ik (Walid) en Endri wonen. Hij kwam uit een ruw Afghanistan om hier in Antwerpen met zijn familie een beter leven te beginnen en opende hier zijn eerste nachtwinkel. Hij is een grappige en charismatische man die ons altijd aan het lachen maakt.
We spraken Jani onlangs en toen kwamen we erachter dat hij ongeveer 7 jaar geleden was overvallen in zijn nachtwinkel. Gelukkig was er geen geld meegenomen, maar hij had wel fysieke schade opgelopen over zijn hele lichaam. Dit heeft hem ertoe aangezet om kickbokslessen te nemen met zijn twee zonen. Sindsdien is hij nooit meer gestopt en heeft hij zelfs aan 14 kickbokspartijen meegedaan, waardoor zijn record 12-2 is geworden. Dat is erg indrukwekkend. We beschouwen Jani dan ook als een expert op dit gebied en probeerden hem te overtuigen om een interview te geven over WE-project. Helaas werd hij ziek en konden we hem niet interviewen, maar zijn zoon Sayid nam het initiatief en deed het interview namens hem. Sayid is nu 8-0 in kickboksen, een echte professional net als zijn vader.
Maak kennis met Reda, een zeer bescheiden jongeman die we persoonlijk al jaren kennen. We hebben besloten Reda op te nemen in ons team omdat we hem zien als een grote aanwinst voor WE-project. Reda’s verhaal vertoont gelijkenissen met dat van veel boksers die aan hun avontuur zijn begonnen. Toen Reda 12 jaar oud was, werd hij gepest op school vanwege zijn overgewicht. Zijn vader besloot hem op voetbal te zetten om zijn zelfvertrouwen te vergroten en de pestkoppen de baas te worden, maar het probleem werd alleen maar erger. Toen zijn oom hoorde van de pesterijen, overtuigde hij Reda’s vader ervan om hem op boksles te zetten.
In het begin verliep het allemaal erg moeizaam en Reda overwoog bijna om te stoppen. Maar zijn droom om te worden zoals Mike Tyson motiveerde hem om door te gaan met boksen. Acht jaar later werd hij nationaal kampioen in het Engels boksen, een ware boksexpert kunnen we wel zeggen. Dit bewijst dat niets onmogelijk is en dat je alles kunt bereiken. Bij WE-project geloven we dat met discipline en consistentie niemand je kan tegenhouden. Dit is wat we hebben geleerd van Reda en zijn verhaal: succes vereist toewijding en tijd, of het nu gaat om zakelijke doelen, school of jezelf leren verdedigen. We vroegen Reda of we hem mochten interviewen en hij stemde vriendelijk toe.
Oprichters
Endri Hoxha en Walid Bouziani zijn de oprichters van WE-project, en we willen graag wat dieper ingaan op ons verhaal. Onze inspiratiebron komt voort uit de vele uitdagingen waarmee mensen wereldwijd worden geconfronteerd, zoals vandalisme, diefstal en pesterijen. We streven ernaar om deze problemen te verminderen door slachtoffers te trainen in zelfverdediging. Deze situaties komen niet alleen voor in het nieuws of bij anderen, maar kunnen ook persoonlijk in ons leven voorkomen. Zo heb ik, Walid, enkele jaren geleden zelf een levensbedreigende situatie meegemaakt waarbij ik geen kennis had van zelfverdediging. Mijn ervaring heeft me doen inzien dat ons brein in gevaarlijke situaties automatisch kiest tussen vechten of vluchten. In mijn geval werd mijn huis bedreigd door een indringer die probeerde binnen te komen, en hoewel ik geen ervaring had in vechtsport, probeerde ik me te verdedigen. Na deze traumatische ervaring besloot ik om vechtsport te gaan beoefenen, om me beter voor te bereiden op dergelijke situaties in de toekomst.
Ook mijn mede-oprichter Endri heeft zijn eigen motivatie voor WE-project. Als slachtoffer van huiselijk geweld op jonge leeftijd heeft hij geleden onder een situatie waarin hij zichzelf niet kon verdedigen. Deze ervaring heeft hem geleid naar de kunst van zelfverdediging, waarbij hij heeft geleerd dat het belangrijkste aspect niet zozeer de aanval, maar vooral het bewustzijn en de vermijding van gevaar zijn. Zijn ervaringen en inspiratie komen voort uit de fictieve actiefilms van vechtsportlegendes zoals Chuck Norris, Bruce Lee en onze ‘Muscles from Brussels’, Jean Claude Van Damme, die hem hebben laten zien dat zelfverdediging niet altijd om het aanvallen draait, maar vooral om het beschermen van jezelf en anderen.
Onze belangrijkste tip voor zelfverdediging is om, als je kunt, te vluchten. Dit maakt je geen lafaard, maar juist verstandig. Zelfverdediging draait niet alleen om fysieke kracht, maar vooral om bewustzijn en vermijding van gevaarlijke situaties. Bij WE-project bieden we trainingen aan om mensen te helpen zichzelf te beschermen en hun kennis en vaardigheden te vergroten. We hopen dat we je meer inzicht hebben gegeven in ons verhaal en kijken uit naar onze ontmoeting bij WE-project.